Inspecteur van de IGJ te gast in de wiemooiwilzijn podcast

In de nieuwe aflevering van de wiemooiwilzijn podcast heeft Sietske een bijzondere gast: Rosemarie Jansen, senior inspecteur bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Het gesprek werpt licht op de rol van de IGJ in de cosmetische zorg en biedt waardevolle inzichten voor de cosmetisch consument én de cosmetisch professional.

In dit artikel bespreken we een aantal hoogtepunten uit het gesprek. Liever meteen luisteren? De podcast staat nu online op Spotify en Podimo

Rosemarie Jansen

Wat doet de IGJ?  

De IGJ bewaakt de kwaliteit en veiligheid van de zorg in Nederland, ook voor de cosmetische sector. Het gaat daarbij om ingrepen zoals borstvergrotingen en liposucties en  behandelingen met fillers, botox en lasertherapie. Ook schoonheidsspecialisten die meer behandelingen dan alleen huidreiniging en -verzorging aanbieden, vallen sinds 2016 onder het toezicht van de IGJ. 

Dit toezicht omvat onder andere aangekondigde en onaangekondigde inspectiebezoeken en meldingenonderzoek. "Ons doel is dat de cosmetische zorg veilig is," legt Rosemarie uit. "Wij willen consumenten beschermen tegen onbevoegde zorgverleners en andere risico’s."

Klacht over cosmetische zorg melden

Tijdens het gesprek benadrukt Rosemarie hoe belangrijk het is dat consumenten misstanden melden bij het Landelijk Meldpunt Zorg. De meldingen zijn cruciaal voor het toezicht, zeker bij klinieken die anders moeilijk in beeld te krijgen zijn. Rosemarie: "Door meldingen kunnen we schimmige klinieken en onbevoegde behandelaren opsporen en aanpakken.”

Ze geeft aan dat meldingen kunnen leiden tot verschillende acties, variërend van een waarschuwing tot de sluiting van een kliniek. In ernstige gevallen kan de IGJ een tuchtzaak aanspannen tegen zorgverleners met een BIG-registratie, zoals recent gebeurde bij een plastisch chirurg die seksueel grensoverschrijdend gedrag vertoonde.

Lees meer over het tuchtcolle voor de gezondheidszorg.

Waar moet je als cosmetisch consument op letten?  

Bij het overwegen van een cosmetische ingreep is het essentieel dat je kiest voor een bevoegde zorgverlener. Controleer daarom of je behandelaar een BIG-registratie heeft via het BIG-register en verifieer of de zorgverlener bevoegd is om de behandeling uit te voeren.

Overigens is een BIG-registratie alleen geen garantie voor een goede behandeling en goede uitkomst. Doe verder onderzoek: kijk daarbij naar recensies op Google en informeer naar de ervaringen van anderen. Check ook vooraf de klachtenprocedure van de kliniek (op de website of vraag deze op).

Rosemarie waarschuwt voor behandelingen door onbevoegden, een probleem dat verantwoordelijk is voor 80% van de meldingen bij de IGJ. "Laat je niet verleiden door lage prijzen of mooie beloftes. De risico’s zijn groot als je bij een onbevoegd behandelaar terecht komt."

Werk aan de winkel voor de IGJ

Hoewel de IGJ hard werkt om de veiligheid van de sector te garanderen, erkent Rosemarie dat er nog werk aan de winkel is. "We willen zichtbaarder worden voor de consument en deze beter informeren. Uiteindelijk draait het erom dat iedereen toegang heeft tot veilige en kwalitatieve zorg."

Voor meer informatie bezoek de website van de IGJ. Heb je een klacht? Meld bij het Landelijk Meldpunt Zorg

Heb jij vragen over cosmetische zorg of wil je jouw ervaringen delen? Laat het ons weten in de reacties hieronder! 

Vorige
Vorige

Exosomen voor beter resultaat bij cosmetische behandelingen

Volgende
Volgende

Steeds meer filler en botox behandelingen in Nederland