Bibi van Montfrans over spataderen en oedeem

In de nieuwe aflevering van de wiemooiwilzijn podcast spreken we met dermatoloog Bibi van Montfrans over spataderen en oedeem.

Over dr. Bibi van Montfrans, dermatoloog bij het Erasmus MC

Dr. Bibi van Montfrans, dermatoloog in het Erasmus MC in Rotterdam, schuift in de wiemooiwilzijn podcast aan om onze vragen over spataderen en oedeem te beantwoorden. Bibi is gespecialiseerd in wondgenezing en flebologie, dat is de diagnostiek en behandeling van spataderen, zwelling van benen of armen (vet of vocht), ulcus cruris (open been) en overige dermatologische aandoeningen van het been.

Niet sexy, wel iets om in de gaten te houden: spataderen!

Spataderen komen veel voor. Leeftijd, erfelijkheid, hormonen, weinig bewegen en overgewicht kunnen bijdragen aan het ontstaan van spataderen. Ook als je veel staat is de kans groter dat je spataderen krijgt. Nu zijn spataderen vaak onschuldig, maar wel iets om in de gaten te houden. Je kunt namelijk complicaties krijgen van spataderen. Los van het feit dat je ze wellicht graag wilt laten behandelen, omdat ze nu niet bepaald sexy zijn.

Liposuctie bij oedeem

Als je spataderen hebt, blijft er vocht (oedeem) in de benen zitten. Dit vocht treedt uit de vaten en gaat dan in de huid zitten. Hier kan de huid niet goed tegen, waardoor deze kan gaan opzwellen en ontsteken. Er wordt bij oedeem onderscheid gemaakt tussen lipooedeem en lymfoedeem. Bij lipoedeem stapelt vet zich op onder de huid. Bij lymfoedeem stapelt lymfevocht zich op tussen de weefsels. Verwarrend, want bij lipooedeem er is geen oedeem (vochtopstapeling) aanwezig. Bibi vertelt ons in de podcast wanneer liposuctie mogelijk is en wat mogelijke andere manieren zijn om oedeem te verminderen.

Lang zo lelijk niet, draag steunkousen

Volgens Bibi moeten we allemaal aan de steunkousen. Gelukkig zijn die tegenwoordig lang zo lelijk niet meer. En je voorkomt er mogelijk een hoop problemen mee. Steunkousen of compressiekousen zijn elastische kousen die druk geven op het bindweefsel van de benen en de bloedcirculatie bevorderen. Zo wordt het bloed vanuit de benen beter richting het hart gestuwd. Anderzijds wordt de afvoer van afvalstoffen en lymfevocht gestimuleerd.

wiemooiwilzijn podcast over cosmetische ingrepen

De wiemooiwilzijn podcast is er voor consumenten die een cosmetische ingreep overwegen en mensen die zich interesseren voor het maatschappelijke aspect van zelfverfraaiing. We geven informatie over plastische chirurgie, cosmetische geneeskunde en dermatologie. De maakbaarheid van het lichaam is mooi, maar de branche heeft ook minder fraaie kanten. Hevige complicaties en zelfs sterfgevallen maken duidelijk dat we ook de gevaren van ingrepen moeten onderkennen. Ons doel is bij te dragen aan het maken van een juiste keuze. Wat de juiste keuze is, wel of juist geen behandeling, laten we aan de luisteraar. Een goed geïnformeerde consument is in staat dat voor zichzelf te bepalen.

Vorige
Vorige

Complicatie na J-Plasma (Renuvion)

Volgende
Volgende

FAQ the doctor met Job Thuis (podcast)